skip to content




 

  logo Samen VerderWelkom op de website van de Nederlandse CVA-Vereniging



Deze website wordt niet meer geactualiseerd
. Voor meer informatie bezoek de website:   www.hersenletsel.nl

De Nederlandse CVA-vereniging is medio 2014 samengegaan met 2 andere verenigingen, de Afasie Vereniging Nederland en Cerebraal in een nieuwe vereniging: Hersenletsel.

De Nederlandse CVA-vereniging komt op voor de belangen van mensen die zelf een CVA, ook wel beroerte genoemd, hebben gehad of mensen die in hun naaste omgeving iemand hebben die door een CVA is getroffen. Ieder jaar krijgen ruim 41.000 mensen een CVA, circa 7000 mensen worden opnieuw met een CVA geconfronteerd. Op dit moment is een CVA de doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen en de grootste oorzaak voor invaliditeit. In Nederland moeten circa 500.000 mensen met de gevolgen ervan leven.

CVA, Cerebro Vasculair Accident, betekent ‘ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’. Dit kan een hersenbloeding of een herseninfarct zijn. Veelal is er links of rechts van het lichaam een verlamming en soms in meer of mindere mate afasie aanwezig. Verder kunnen de gevolgen voor gedrag en karakter zeer ernstig zijn. Een CVA zonder blijvende gevolgen noemt men een TIA.

De CVA-vereniging steunt mensen om zo goed mogelijk met de gevolgen van een CVA verder te leven en geeft daarnaast voorlichting over het herkennen en voorkomen van een CVA.

De CVA-vereniging geeft ook zoveel mogelijk medewerking aan wetenschappelijk onderzoek. De pagina ' onderzoeken' geeft een overzicht van de lopende onderzoeken en evaluatie gegevens.Deze site is in eerste instantie bedoeld als informatiebron voor de leden van de CVA-vereniging en de zorgsector maar natuurlijk zijn geïnteresseerden ook van harte welkom.

Voor uitgebreide informatie over een CVA (beroerte)
kunt u terecht in de rubriek het CVA of dit zoeken op relevante sites die te vinden zijn onder Belangrijke links.

De activiteiten van Samen Verder treft u aan op de pagina Agenda en voor een overzicht van de jaaractiviteiten klikt u hier. Voor het actuele nieuws van de vereniging en het nieuwsarchief gaat u naar " Verenigingsnieuws". Algemeen nieuws vindt u onder het menu ' Algemeen Nieuws'.

Een overzicht van boeken, lectuur, video, cd/dvd's, documentatie en voorlichtingsmateriaal treft u hier aan. U kunt hier ook bestellingen plaatsen zoals voor de Oefengids als voor de DVD. Veel documentatie is gratis te downloaden.